2020-2021 IKASTURTEKO JANTOKIA LEHEN HEZKUNTZA / COMEDOR CURSO 2020-2021 EDUCACIÓN PRIMARIA

COMEDOR CURSO 2020-2021

EDUCACIÓN PRIMARIA

 

1.    Objetivos pedagógicos generales para la educación infantil

2.    Funcionamiento

3.    Horario

4.    Tipos de menús y dietas

5.    Comensales habituales, eventuales y gestión de las plazas de comedor

5.1.   Comensal habitual

5.2.   Comensal habitual discontinuo

5.3.   Comensal eventual

6.    Gestión económica del comedor

6.1 Cuotas

6.2 Devolución de las cuotas

  1. OBJETIVOS PEDAGÓGICOS GENERALES:

 

Relativos ala comida:

- Aprender a comer de todo, también los alimentos que no son de nuestro agrado.

- Valorar la comida que nos dan y no jugar con ella.

Relativos a la manera de comer:

- Ponerse y atarse la bata antes de comer.

- Comer bien sentado.

- Utilizar la cuchara y el tenedor.

- En el comedor hablar sin gritar.

Relativos al aseo:

- Lavarse las manos antes de comer.

- Lavarse las manos y la boca con agua después de comer.

Relativos a la convivencia:

- Cuidar los utensilios, material e instalaciones que se utilizan en el horario del

  comedor.

- Dirigirse a los trabajadores del comedor con respeto.

- Resolver los conflictos que surgen hablando, sin insultos ni peleas.

- Desarrollar actitudes de colaboración y ayuda mutua.

- Impulsar la utilización del euskara.

 

  1. FUNCIONAMIENTO

 1)      Los comensales se organizarán en grupos en función de la edad.

2)      Las familias podrán entrevistarse con la responsable del comedor, concertando previamente la  cita (tf  945 22 85 46)

3)      La no asistencia o asistencia esporádica al comedor se comunicará, además de a la andereño o al maisu, a la persona responsable del comedor o a la dirección jantoki@abendanoikastola.com , de 9:00 a 11:30) (tf 945 22 85 46).

4)      La asistencia esporádica deberá comunicarse antes de las 11:30 horas del día anterior. 

5)      En caso de que algún alumno-a tenga que asistir al médico en horario de comedor deberá avisar de antemano a la andereño o al maisu y a la responsable del comedor de 9:00 a 11:30 (tf: 945 22 85 46, jantoki@abendanoikastola.com)

6)      Las dietas especiales deberán ser solicitadas expresamente a la encargada del comedor, con un mínimo de 48 horas de antelación. En caso de enfermedades crónicas, alergias etc. no se podrá hacer uso del comedor hasta aportar el correspondiente certificado médico que incluya el protocolo de actuación en caso de ingesta accidental.

7)      Al finalizar el trimestre se entregará acada comensal un boletin informativo.

8)      A comienzos de cada trimestre se enviará a las familias los menús correspondientes a dicho trimestre. También, en el portal Ikasgunea, https://ikasgunea.hezkuntza.net/es, las familias podrán consultar los menús, que se actualizarán trimestralmente o en https://menuak.ausolan.com/

  1. HORARIO

- Comenzará al finalizar las clases de la mañana y se prolongará hasta el comienzo de las de la tarde, esto es, de 12:55 a 14:55. Se realizarán dos turnos y el alumnado estará atendido en todo momento por los monitores y monitoras del comedor. Los días de junio y septiembre en que haya jornada intensiva el horario será de 13:25 a 14:55.

  - Durante el tiempo libre, cuando no llueva, los niños y niñas saldrán a jugar al patio o se quedarán en la sala de usos múltiples. Los días de lluvia, se distribuirán entre la sala de usos múltiples, el gimnasio y el frontón.

 

4.      TIPOS DE MENÚS Y DIETAS  

Existen los siguientes tipos de menús:

1. Menú basal

2. Menú no cerdo

3. Menú ovolactovegetariano

4. Menú ovolactovegetariano con pescado.

5. Dietas para necesidades nutricionales especiales: Intolerancias, Alergias y Dietas para patologías con tratamiento dietético específico.

 

La composición de los menús será la misma en cada tipo de menú y para todos/as los/las comensales, salvo en el caso de las dietas especiales que se adaptarán al tipo de intolerancia, alergia o enfermedad que presente el comensal.

 

En cuanto al menú ovolactovegetariano, además de incluir cereales (pasta, arroz, pan...), legumbres, patatas, frutas frescas, frutos secos y aceite permite la inclusión en la dieta, de algunos alimentos de origen animal como los huevos y lácteos (leche y sus derivados). Este menú no incluye carne, ni pescado o marisco, ni productos que los contengan. En términos generales, se trata de ofrecer un plato ligero (cremas, ensaladas, arroces, pastas, sopa, verduras, etc.) y un plato que represente el principal aporte proteico de la comida (legumbre, huevos, productos fermentados de cereales y soja…) acompañados de un postre (lácteo o fruta) y pan.

 

En el caso de las Dietas para necesidades nutricionales especiales, se debe mantener la estructura de menú basal e introducir las oportunas modificaciones para suministrar un menú adaptado a la correspondiente patología, considerando que los menús para necesidades nutricionales especiales deberán de ser lo más aproximados a los del resto de los comensales, tanto en tipo de alimento como en cantidad, con la obvia excepción de aquellos ingredientes o componentes dañinos para la salud del interesado/a.


  1. COMENSALES HABITUALES, EVENTUALES Y GESTIÓN DE LAS PLAZAS DE COMEDOR

 

Dependiendo de la periodicidad y plazos de las solicitudes de comedor, el alumnado tendrá la consideración de comensal habitual, comensal habitual discontinuo o comensal eventual. A efectos de cálculo de ratios de personal, sólo se computarán los comensales habituales y los comensales habituales discontinuos.

 

5.1. Comensal habitual

Tendrá la consideración de comensal habitual:

- el alumnado de Educación Infantil y Primaria que solicite el servicio de comedor para todo el curso escolar, con una periodicidad mínima de 1 día/semana.

 

5.2. Comensal habitual discontinuo

Tendrá la consideración de comensal habitual discontinuo el alumnado en situación de custodia compartida, o en la que la situación laboral de sus progenitores o tutores pueda prever una asistencia regular durante todo el curso escolar, alternando semanas o meses.

 

5.3. Comensal eventual

Tendrán la consideración de “comensal eventual” el alumnado que no cumpla con los apartados anteriores.


  1. GESTIÓN ECONÓMICA DEL COMEDOR

 

1- Cada familia deberá entregar en la ikastola su número de cuenta. Las cuotas se cargarán mensualmente a dicha cuenta.

2- Las cuotas de comedor se pasarán al final de cada mes o al principio del mes siguiente.

 

6.1. Cuotas

A continuación, se recogen las cuotas del servicio de comedor:

a) Alumnado comensal habitual: ................................................... 4,60 €

b) Alumnado comensal habitual con derecho a transporte: ........... 3,30 €

c) Alumnado comensal eventual ................................................... 5,20 €

 

El impago reiterado de las cuotas podrá dar lugar a la perdida de la plaza de comedor.

 

6.2. Devolución de las cuotas

Se procederá a la devolución de una parte de la cuota del comedor a los usuarios/as del comedor en los siguientes supuestos:

a) Cuando un colectivo de comensales no asista al comedor por su participación en actividades complementarias programadas y aprobadas con antelación y que no requieran servicio de picnic, siempre que previamente se avise a la empresa adjudicataria. Estas actividades deberán estar planificadas y comunicadas a la empresa adjudicataria en el momento en el que se planifiquen y en todo caso con un mínimo de 24 horas de antelación.

b) Cuando la ausencia del comensal al comedor sea igual o superior a 1 semana consecutiva, siempre que se avise con una anticipación mínima de 24 horas.

El importe a devolver en estos dos supuestos será de un 50% de la cuota a abonar por el alumno/a en cada caso, desde el primer día de la ausencia.

c) Cuando se abra el plazo de solicitud de becas, se informará de ello a todas las familias. Cuando el Departamento de Educación envíe el listado de becarios de comedor e ingrese en la cuenta de la ikastola el dinero de las becas, se devolverá a las  personas becarias que hayan abonado el comedor lo pagado hasta ese momento y hasta finalizar el curso no volverán a abonarlo. Los becarios a los que les sea denegada la beca deberán abonar lo que adeuden para poder seguir quedándose en el comedor.

En los supuestos de no funcionamiento del comedor, las devoluciones, en su caso, se realizarán según las instrucciones remitidas por la Dirección de Gestión Económica que en tal caso se dicten.

 

2020-2021 IKASTURTEKO JANTOKIA

LEHEN HEZKUNTZA

 

1.                                        Haur-hezkuntzarako helburu pedagogiko orokorrak

2.                                        Funtzionamendua

3.                                        Ordutegia

4.                                        Menu eta dieta motak

5.                                        Ohiko eta aldi baterako mahaikideak eta jantokiko plazen kudeaketa

5.1.          Ohiko mahaikidea

5.2.          Ohiko mahaikide etena

5.3.          Aldi baterako mahaikidea

6.                                        Jantokiaren kudeaketa ekonomikoa

7.                                        6.1 kuotak

8.                                        6.2 kuotak itzultzea


  1.  HELBURU PEDAGOGIKO OROKORRAK:

 

Janariari buruzkoak:

- Denetarik jaten ikastea, baita gustuko ez ditugun elikagaiak ere.

- Ematen diguten janaria balioestea eta harekin ez jolastea.

Jateko moduari buruzkoak:

- Jantzi eta lotu bata bazkaldu aurretik.

- Ondo eserita jan.

- Erabili koilara eta sardexka.

- Jangelan oihurik egin gabe hitz egitea.

Garbitasunari buruzkoak:

- Jan aurretik eskuak garbitzea.

- Eskuak eta ahoa urarekin garbitu jan ondoren.

Bizikidetzari buruzkoak:

- Honako ordutegi honetan erabiltzen diren tresnak, materiala eta instalazioak zaintzea:

Jangela.

- Jantokiko langileei errespetuz hitz egitea.

- Hitz eginez sortzen diren gatazkak konpontzea, irainik eta borrokarik gabe.

- Lankidetzako eta elkarri laguntzeko jarrerak garatzea.

- Euskararen erabilera bultzatzea.


  1.  FUNTZIONAMENDUA

 

1)      Mahaikideak taldetan antolatuko dira, adinaren arabera.

2)      Familiak jantokiko arduradunarekin elkarrizketatu ahal izango dira, hitzordua aldez aurretik hitzartuz (Tel.: 945 22 85 46)

3)      jantokira noizean behin joaten ez bada, andereñoari edo maisuari ez ezik, jantokiko arduradunari edo jantoki@abendanoikastola.com helbideari ere jakinaraziko zaio, 9: 00etatik 11: 30era) (tf: 945 22 85 46).

4)      Noizbehinkako asistentzia aurreko eguneko 11: 30ak baino lehen jakinarazi beharko da.

5)      Ikasleren batek medikuarengana joan behar badu jantokiko ordutegian, aldez aurretik jakinarazi beharko die andereñoari edo maisuari eta jantokiko arduradunari 9: 00etatik 11: 30era (Tel.: 945 22 85 46, jantoki@abendanoikastola.com )

6)      Dieta bereziak berariaz eskatu beharko zaizkio jantokiko arduradunari, gutxienez 48 ordu lehenago. Gaixotasun kronikoen, alergien eta abarren kasuan, ezin izango da jangela erabili harik eta mediku-ziurtagiria aurkeztu arte. Ziurtagiri horretan, ustekabeko ahorakinen kasuan jarduteko protokoloa jasoko da.

7)      Hiruhilekoa amaitzean, mahaikide bakoitzari informazio-buletin bat emango zaio.

8)      Hiruhileko bakoitzaren hasieran bidaliko zaizkie familiei hiruhileko horri dagozkion menuak. Halaber, familiek menuak kontsultatu ahal izango dituzte Ikasgunea atarian https://ikasgunea.hezkuntza.net/es , hiru hilean behin edo https://menuak.ausolan.com/

 

3. ORDUTEGIA

 

- Goizeko eskolak amaitzean hasiko da eta arratsaldeko klaseak hasi arte iraungo du, hau da, 12:55etik 14:55era. Bi txanda egingo dira, eta jantokiko begiraleek une oro zainduko dituzte ikasleak. Lanaldi trinkoa dagoen ekainean eta irailean, ordutegia 13:25etik 14:55era izango da.

 

- Aisialdian, euririk egiten ez duenean, haurrak jolastokira aterako dira jolastera, edo erabilera anitzeko gelan geratuko dira. Euri egunak erabilera anitzeko gelan, gimnasioan eta frontoian banatuko dira.

 

4. MENU ETA DIETA MOTAK

 

Menu mota hauek daude:

1. Menu basala

2. Txerrikirik gabeko menua

3. Menu ovolaktobegetarianoa

4. Menu ovolaktobegetarianoa arrainarekin.

5. Nutrizio-premia berezietarako dietak: intolerantziak, alergiak eta tratamendu dietetiko espezifikoa duten patologietarako dietak.

 

Menuen osaera berdina izango da menu mota bakoitzean eta bazkaltiar guztientzat, dieta berezien kasuan izan ezik, horiek jankideak aurkezten duen intolerantzia, alergia edo gaixotasun motaren arabera egokituko baitira.

 

Menu ovolaktobegetarianoari dagokionez, zerealak (pasta, arroza, ogia...), lekaleak, patatak, fruta freskoak, fruitu lehorrak eta olioa sartzeaz gain, dietan animalia-jatorriko zenbait elikagai sartzea ahalbidetzen du, hala nola arrautzak eta esnekiak (esnea eta horien deribatuak). Menu honetan ez da haragirik, arrainik edo itsaskirik sartzen, ezta horiek biltzen dituen produkturik ere. Oro har, plater arin bat (kremak, entsaladak, arrozak, pastak, zopa, barazkiak, etab.) eta janariaren ekarpen proteiko nagusia adierazten duen plater bat (lekalea, arrautzak, zereal hartzitutako produktuak eta soja) eskaini behar dira, postre batekin (esnekia edo fruta) eta ogiarekin batera.

 

Nutrizio-premia berezietarako dieten kasuan, menu basalaren egitura mantendu behar da, eta dagozkion aldaketak egin behar dira dagokion patologiara egokitutako menu bat emateko. Kontuan hartu behar da nutrizio-premia berezietarako menuek gainerako jankideen menuetatik hurbilen egon behar dutela, bai elikagai motari dagokionez, bai kantitateari dagokionez, interesdunaren osasunerako kaltegarriak diren osagai edo osagaietatik salbuetsita.

 

5. OHIKO ETA ALDI BATERAKO MAHAIKIDEAK ETA JANTOKIKO PLAZEN KUDEAKETA

 

Jantoki-eskaeren maiztasunaren eta epeen arabera, ikasleak ohiko mahaikidetzat, ohiko mahaikide etentzat edo aldi baterako mahaikidetzat hartuko dira. Langileen ratioak kalkulatzeko, ohiko mahaikideak eta ohiko mahaikide etenak bakarrik zenbatuko dira.

 

5.1. Ohiko mahaikidea

 

Honako hauek hartuko dira ohiko mahaikidetzat:

- Haur Hezkuntzako, Lehen Hezkuntzako eta DBHko ikasleak, ikasturte osorako jantoki-zerbitzua gutxienez astean behin eskatzen badute.

 

5.2. Ohiko mahaikide etena

 

Ohiko mahaikide etentzat hartuko dira zaintza partekatuko egoeran dauden ikasleak, edo gurasoen edo tutoreen lan-egoerak ikasturte osoan, asteak edo hilabeteak txandakatuz, ohiko bertaratzea aurreikus dezaketenak.

 

5.3. Aldi baterako mahaikidea

 

Aurreko atalak betetzen ez dituzten ikasleak "aldi baterako mahaikidetzat" hartuko dira.

 

6. JANTOKIAREN KUDEAKETA EKONOMIKOA

 

1- Familia bakoitzak bere kontu-zenbakia eman beharko du ikastolan. Kuotak hilero zordunduko dira kontu horretan.

2- jantokiko kuotak hilabete bakoitzaren amaieran edo hurrengo hilaren hasieran pasatuko dira.


6.1. Kuotak

Hona hemen jantoki-zerbitzuaren kuotak:

A) Ohiko ikasle mahaikideak:................................................... 4,60 €

B) Garraio-eskubidea duten ohiko jankide-ikasleak: 3,30 €

C) Behin-behineko mahaikide-ikasleak 5,20 euro

 

Kuotak behin eta berriz ordaintzen ez badira, jantokiko plaza galdu ahal izango da.

 

6.2. Kuotak itzultzea

Jantokiko kuotaren zati bat itzuliko zaie jantokiko erabiltzaileei honako kasu hauetan:

A) mahaikide talde bat jantokira joaten ez bada aurretiaz programatutako eta onartutako jarduera osagarrietan parte hartzeagatik, eta jarduera horiek piknik-zerbitzurik behar ez badute, betiere aldez aurretik enpresa esleipendunari jakinarazten bazaio. Jarduera horiek planifikatuta eta enpresa esleipendunari jakinarazita egon beharko dira planifikatzen diren unean, eta, nolanahi ere, gutxienez 24 ordu lehenago.

B) mahaikidea jangelara ez joatea ondoz ondoko astebetekoa edo gehiagokoa denean, betiere gutxienez 24 ordu lehenago jakinarazten bada.

Bi kasu horietan, ikasleak absentziaren lehen egunetik ordaindu beharreko kuotaren % 50 itzuli beharko da.

C) Bekak eskatzeko epea irekitzen denean, horren berri emango zaie familia guztiei. Hezkuntza Sailak jantokiko bekadunen zerrenda bidaltzen duenean eta ikastolako kontuan sartzen duenean beken dirua, jantokia ordaindu duten bekadunei ordura arte ordaindutakoa itzuliko zaie, eta ikasturtea amaitu arte ez dute berriro ordainduko. Beka ukatzen zaien bekadunek zor dutena ordaindu beharko dute jantokian geratzen jarraitu ahal izateko.

Jantokiak funtzionatzen ez badu, Kudeaketa Ekonomikoaren Zuzendaritzak emandako jarraibideen arabera egingo dira itzulketak.

 


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