2020-2021 IKASTURTEKO JANTOKIA LEHEN HEZKUNTZA / COMEDOR CURSO 2020-2021 EDUCACIÓN PRIMARIA
COMEDOR CURSO 2020-2021
EDUCACIÓN PRIMARIA
1.
Objetivos pedagógicos generales
para la educación infantil
2.
Funcionamiento
3.
Horario
4.
Tipos de menús y dietas
5.
Comensales habituales,
eventuales y gestión de las plazas de comedor
5.1. Comensal habitual
5.2. Comensal habitual discontinuo
5.3. Comensal eventual
6.
Gestión económica del comedor
6.1 Cuotas
6.2 Devolución de las cuotas
- OBJETIVOS PEDAGÓGICOS GENERALES:
Relativos ala
comida:
- Aprender a comer
de todo, también los alimentos que no son de nuestro agrado.
- Valorar la comida
que nos dan y no jugar con ella.
Relativos a la
manera de comer:
- Ponerse y atarse
la bata antes de comer.
- Comer bien
sentado.
- Utilizar la
cuchara y el tenedor.
- En el comedor
hablar sin gritar.
Relativos al
aseo:
- Lavarse las manos
antes de comer.
- Lavarse las manos
y la boca con agua después de comer.
Relativos a la
convivencia:
- Cuidar los utensilios,
material e instalaciones que se utilizan en el horario del
comedor.
- Dirigirse a los
trabajadores del comedor con respeto.
- Resolver los
conflictos que surgen hablando, sin insultos ni peleas.
- Desarrollar
actitudes de colaboración y ayuda mutua.
- Impulsar la
utilización del euskara.
- FUNCIONAMIENTO
2) Las familias podrán entrevistarse con la
responsable del comedor, concertando previamente la cita (tf
945 22 85 46)
3) La no asistencia o asistencia esporádica al
comedor se comunicará, además de
a la andereño o al maisu, a la persona
responsable del comedor o a la dirección jantoki@abendanoikastola.com , de 9:00 a 11:30) (tf
945 22 85 46).
4) La asistencia esporádica
deberá comunicarse antes de las 11:30 horas del día anterior.
5)
En caso de que algún alumno-a tenga que asistir al médico en
horario de comedor deberá avisar de antemano a la andereño o al maisu y a la responsable del comedor de 9:00 a
11:30 (tf: 945 22 85 46, jantoki@abendanoikastola.com)
6)
Las dietas especiales deberán ser
solicitadas expresamente a la encargada del comedor, con un mínimo de 48 horas
de antelación. En caso de enfermedades crónicas, alergias etc. no se podrá
hacer uso del comedor hasta aportar el correspondiente certificado médico que
incluya el protocolo de actuación en caso de ingesta accidental.
7) Al finalizar el trimestre se entregará acada
comensal un boletin informativo.
8) A comienzos de cada trimestre se enviará a las familias los menús correspondientes a dicho trimestre. También, en el portal Ikasgunea, https://ikasgunea.hezkuntza.net/es, las familias podrán consultar los menús, que se actualizarán trimestralmente o en https://menuak.ausolan.com/
- HORARIO
4. TIPOS DE MENÚS Y DIETAS
Existen los
siguientes tipos de menús:
1. Menú basal
2. Menú no cerdo
3. Menú
ovolactovegetariano
4. Menú
ovolactovegetariano con pescado.
5. Dietas para
necesidades nutricionales especiales: Intolerancias, Alergias y Dietas para
patologías con tratamiento dietético específico.
La composición de
los menús será la misma en cada tipo de menú y para todos/as los/las
comensales, salvo en el caso de las dietas especiales que se adaptarán al tipo
de intolerancia, alergia o enfermedad que presente el comensal.
En cuanto al menú ovolactovegetariano,
además de incluir cereales (pasta, arroz, pan...), legumbres, patatas, frutas
frescas, frutos secos y aceite permite la inclusión en la dieta, de algunos
alimentos de origen animal como los huevos y lácteos (leche y sus derivados).
Este menú no incluye carne, ni pescado o marisco, ni productos que los
contengan. En términos generales, se trata de ofrecer un plato ligero (cremas,
ensaladas, arroces, pastas, sopa, verduras, etc.) y un plato que represente el
principal aporte proteico de la comida (legumbre, huevos, productos fermentados
de cereales y soja…) acompañados de un postre (lácteo o fruta) y pan.
En el caso de las Dietas
para necesidades nutricionales especiales, se debe mantener la estructura
de menú basal e introducir las oportunas modificaciones para suministrar un
menú adaptado a la correspondiente patología, considerando que los menús para
necesidades nutricionales especiales deberán de ser lo más aproximados a los
del resto de los comensales, tanto en tipo de alimento como en cantidad, con la
obvia excepción de aquellos ingredientes o componentes dañinos para la salud
del interesado/a.
- COMENSALES HABITUALES, EVENTUALES Y GESTIÓN DE LAS PLAZAS DE
COMEDOR
Dependiendo de la
periodicidad y plazos de las solicitudes de comedor, el alumnado tendrá la
consideración de comensal habitual, comensal habitual discontinuo o comensal
eventual. A efectos de cálculo de ratios de personal, sólo se computarán los
comensales habituales y los comensales habituales discontinuos.
5.1. Comensal habitual
Tendrá la
consideración de comensal habitual:
- el alumnado de
Educación Infantil y Primaria que solicite el servicio de comedor para todo el
curso escolar, con una periodicidad mínima de 1 día/semana.
5.2. Comensal habitual discontinuo
Tendrá la
consideración de comensal habitual discontinuo el alumnado en situación de
custodia compartida, o en la que la situación laboral de sus progenitores o
tutores pueda prever una asistencia regular durante todo el curso escolar,
alternando semanas o meses.
5.3. Comensal eventual
Tendrán la
consideración de “comensal eventual” el alumnado que no cumpla con los
apartados anteriores.
- GESTIÓN ECONÓMICA
DEL COMEDOR
1- Cada familia deberá entregar en la ikastola su
número de cuenta. Las cuotas se cargarán mensualmente a dicha cuenta.
2- Las cuotas de comedor se pasarán al final de
cada mes o al principio del mes siguiente.
6.1. Cuotas
A continuación, se
recogen las cuotas del servicio de comedor:
a) Alumnado
comensal habitual: ................................................... 4,60 €
b) Alumnado comensal
habitual con derecho a transporte: ........... 3,30 €
c) Alumnado
comensal eventual ................................................... 5,20 €
El impago reiterado
de las cuotas podrá dar lugar a la perdida de la plaza de comedor.
6.2. Devolución de las cuotas
Se procederá a la devolución de una parte de la cuota del comedor a los usuarios/as del comedor en los siguientes supuestos:
a) Cuando un
colectivo de comensales no asista al comedor por su participación en
actividades complementarias programadas y aprobadas con antelación y que no
requieran servicio de picnic, siempre que previamente se avise a la empresa
adjudicataria. Estas actividades deberán estar planificadas y comunicadas a la
empresa adjudicataria en el momento en el que se planifiquen y en todo caso con
un mínimo de 24 horas de antelación.
b) Cuando la
ausencia del comensal al comedor sea igual o superior a 1 semana consecutiva,
siempre que se avise con una anticipación mínima de 24 horas.
El importe a
devolver en estos dos supuestos será de un 50% de la cuota a abonar por el
alumno/a en cada caso, desde el primer día de la ausencia.
c) Cuando se abra el plazo de solicitud de becas, se informará de ello a todas las familias. Cuando el Departamento de Educación envíe el listado de becarios de comedor e ingrese en la cuenta de la ikastola el dinero de las becas, se devolverá a las personas becarias que hayan abonado el comedor lo pagado hasta ese momento y hasta finalizar el curso no volverán a abonarlo. Los becarios a los que les sea denegada la beca deberán abonar lo que adeuden para poder seguir quedándose en el comedor.
En los supuestos de
no funcionamiento del comedor, las devoluciones, en su caso, se realizarán
según las instrucciones remitidas por la Dirección de Gestión Económica que en
tal caso se dicten.
2020-2021 IKASTURTEKO JANTOKIA
LEHEN HEZKUNTZA
1.
Haur-hezkuntzarako helburu pedagogiko orokorrak
2.
Funtzionamendua
3.
Ordutegia
4.
Menu eta dieta motak
5.
Ohiko eta aldi baterako mahaikideak eta jantokiko plazen
kudeaketa
5.1.
Ohiko mahaikidea
5.2.
Ohiko mahaikide etena
5.3.
Aldi baterako mahaikidea
6.
Jantokiaren kudeaketa ekonomikoa
7.
6.1 kuotak
8. 6.2 kuotak itzultzea
- HELBURU PEDAGOGIKO OROKORRAK:
Janariari buruzkoak:
- Denetarik jaten ikastea, baita gustuko ez ditugun elikagaiak ere.
- Ematen diguten janaria balioestea eta harekin ez jolastea.
Jateko moduari buruzkoak:
- Jantzi eta lotu bata bazkaldu aurretik.
- Ondo eserita jan.
- Erabili koilara eta sardexka.
- Jangelan oihurik egin gabe hitz egitea.
Garbitasunari buruzkoak:
- Jan aurretik eskuak garbitzea.
- Eskuak eta ahoa urarekin garbitu jan ondoren.
Bizikidetzari buruzkoak:
- Honako ordutegi honetan erabiltzen diren tresnak, materiala eta
instalazioak zaintzea:
Jangela.
- Jantokiko langileei errespetuz hitz egitea.
- Hitz eginez sortzen diren gatazkak konpontzea, irainik eta borrokarik
gabe.
- Lankidetzako eta elkarri laguntzeko jarrerak garatzea.
- Euskararen erabilera bultzatzea.
- FUNTZIONAMENDUA
1)
Mahaikideak
taldetan antolatuko dira, adinaren arabera.
2)
Familiak
jantokiko arduradunarekin elkarrizketatu ahal izango dira, hitzordua aldez
aurretik hitzartuz (Tel.: 945 22 85 46)
3)
jantokira
noizean behin joaten ez bada, andereñoari edo maisuari ez ezik, jantokiko
arduradunari edo jantoki@abendanoikastola.com
helbideari ere jakinaraziko zaio, 9: 00etatik 11: 30era) (tf: 945 22 85 46).
4)
Noizbehinkako
asistentzia aurreko eguneko 11: 30ak baino lehen jakinarazi beharko da.
5)
Ikasleren
batek medikuarengana joan behar badu jantokiko ordutegian, aldez aurretik
jakinarazi beharko die andereñoari edo maisuari eta jantokiko arduradunari 9:
00etatik 11: 30era (Tel.: 945 22 85 46,
jantoki@abendanoikastola.com )
6)
Dieta
bereziak berariaz eskatu beharko zaizkio jantokiko arduradunari, gutxienez 48
ordu lehenago. Gaixotasun kronikoen, alergien eta abarren kasuan, ezin izango
da jangela erabili harik eta mediku-ziurtagiria aurkeztu arte. Ziurtagiri
horretan, ustekabeko ahorakinen kasuan jarduteko protokoloa jasoko da.
7)
Hiruhilekoa
amaitzean, mahaikide bakoitzari informazio-buletin bat emango zaio.
8)
Hiruhileko
bakoitzaren hasieran bidaliko zaizkie familiei hiruhileko horri dagozkion
menuak. Halaber, familiek menuak kontsultatu ahal izango dituzte Ikasgunea
atarian https://ikasgunea.hezkuntza.net/es
, hiru hilean behin edo https://menuak.ausolan.com/
3. ORDUTEGIA
- Goizeko eskolak amaitzean hasiko da eta arratsaldeko klaseak hasi arte
iraungo du, hau da, 12:55etik 14:55era. Bi txanda egingo dira, eta jantokiko
begiraleek une oro zainduko dituzte ikasleak. Lanaldi trinkoa dagoen ekainean
eta irailean, ordutegia 13:25etik 14:55era izango da.
- Aisialdian, euririk egiten ez duenean, haurrak jolastokira aterako dira
jolastera, edo erabilera anitzeko gelan geratuko dira. Euri egunak erabilera
anitzeko gelan, gimnasioan eta frontoian banatuko dira.
4. MENU ETA DIETA MOTAK
Menu mota hauek daude:
1. Menu basala
2. Txerrikirik gabeko menua
3. Menu ovolaktobegetarianoa
4. Menu ovolaktobegetarianoa arrainarekin.
5. Nutrizio-premia berezietarako dietak: intolerantziak, alergiak eta
tratamendu dietetiko espezifikoa duten patologietarako dietak.
Menuen osaera berdina izango da menu mota bakoitzean eta bazkaltiar
guztientzat, dieta berezien kasuan izan ezik, horiek jankideak aurkezten duen
intolerantzia, alergia edo gaixotasun motaren arabera egokituko baitira.
Menu ovolaktobegetarianoari
dagokionez, zerealak (pasta, arroza, ogia...), lekaleak, patatak, fruta
freskoak, fruitu lehorrak eta olioa sartzeaz gain, dietan animalia-jatorriko
zenbait elikagai sartzea ahalbidetzen du, hala nola arrautzak eta esnekiak
(esnea eta horien deribatuak). Menu honetan ez da haragirik, arrainik edo
itsaskirik sartzen, ezta horiek biltzen dituen produkturik ere. Oro har, plater
arin bat (kremak, entsaladak, arrozak, pastak, zopa, barazkiak, etab.) eta
janariaren ekarpen proteiko nagusia adierazten duen plater bat (lekalea,
arrautzak, zereal hartzitutako produktuak eta soja) eskaini behar dira, postre
batekin (esnekia edo fruta) eta ogiarekin batera.
Nutrizio-premia berezietarako dieten kasuan, menu basalaren egitura mantendu behar da,
eta dagozkion aldaketak egin behar dira dagokion patologiara egokitutako menu
bat emateko. Kontuan hartu behar da nutrizio-premia berezietarako menuek
gainerako jankideen menuetatik hurbilen egon behar dutela, bai elikagai motari
dagokionez, bai kantitateari dagokionez, interesdunaren osasunerako
kaltegarriak diren osagai edo osagaietatik salbuetsita.
5. OHIKO ETA ALDI BATERAKO
MAHAIKIDEAK ETA JANTOKIKO PLAZEN KUDEAKETA
Jantoki-eskaeren maiztasunaren eta epeen arabera, ikasleak ohiko
mahaikidetzat, ohiko mahaikide etentzat edo aldi baterako mahaikidetzat hartuko
dira. Langileen ratioak kalkulatzeko, ohiko mahaikideak eta ohiko mahaikide
etenak bakarrik zenbatuko dira.
5.1. Ohiko mahaikidea
Honako hauek hartuko dira ohiko mahaikidetzat:
- Haur Hezkuntzako, Lehen Hezkuntzako eta DBHko ikasleak, ikasturte osorako
jantoki-zerbitzua gutxienez astean behin eskatzen badute.
5.2. Ohiko mahaikide etena
Ohiko mahaikide etentzat hartuko dira zaintza partekatuko egoeran dauden
ikasleak, edo gurasoen edo tutoreen lan-egoerak ikasturte osoan, asteak edo
hilabeteak txandakatuz, ohiko bertaratzea aurreikus dezaketenak.
5.3. Aldi baterako mahaikidea
Aurreko atalak betetzen ez dituzten ikasleak "aldi baterako
mahaikidetzat" hartuko dira.
6. JANTOKIAREN KUDEAKETA
EKONOMIKOA
1- Familia bakoitzak bere kontu-zenbakia eman beharko du ikastolan. Kuotak
hilero zordunduko dira kontu horretan.
2- jantokiko kuotak hilabete bakoitzaren amaieran edo hurrengo hilaren
hasieran pasatuko dira.
6.1. Kuotak
Hona hemen jantoki-zerbitzuaren kuotak:
A) Ohiko ikasle
mahaikideak:................................................... 4,60 €
B) Garraio-eskubidea duten ohiko jankide-ikasleak: 3,30 €
C) Behin-behineko mahaikide-ikasleak 5,20 euro
Kuotak behin eta berriz ordaintzen ez badira, jantokiko plaza galdu ahal
izango da.
6.2. Kuotak itzultzea
Jantokiko kuotaren zati bat itzuliko zaie jantokiko erabiltzaileei honako kasu hauetan:
A) mahaikide talde bat jantokira joaten ez bada aurretiaz programatutako
eta onartutako jarduera osagarrietan parte hartzeagatik, eta jarduera horiek
piknik-zerbitzurik behar ez badute, betiere aldez aurretik enpresa
esleipendunari jakinarazten bazaio. Jarduera horiek planifikatuta eta enpresa
esleipendunari jakinarazita egon beharko dira planifikatzen diren unean, eta,
nolanahi ere, gutxienez 24 ordu lehenago.
B) mahaikidea jangelara ez joatea ondoz ondoko astebetekoa edo gehiagokoa
denean, betiere gutxienez 24 ordu lehenago jakinarazten bada.
Bi kasu horietan, ikasleak absentziaren lehen egunetik ordaindu beharreko
kuotaren % 50 itzuli beharko da.
C) Bekak eskatzeko epea irekitzen denean, horren berri emango zaie familia guztiei. Hezkuntza Sailak jantokiko bekadunen zerrenda bidaltzen duenean eta ikastolako kontuan sartzen duenean beken dirua, jantokia ordaindu duten bekadunei ordura arte ordaindutakoa itzuliko zaie, eta ikasturtea amaitu arte ez dute berriro ordainduko. Beka ukatzen zaien bekadunek zor dutena ordaindu beharko dute jantokian geratzen jarraitu ahal izateko.
Jantokiak funtzionatzen ez badu, Kudeaketa Ekonomikoaren Zuzendaritzak
emandako jarraibideen arabera egingo dira itzulketak.
Comentarios
Publicar un comentario